Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Σ. Βούλτεψη: Ήρθε mail από την τρόικα, που δεν ξέρουμε τι λέει - Νέα μέτρα ζητά η τρόικα (Video)

Δεν ξεκαθαρίζει ότι θα έρθει η τρόικα το Σάββατο ζητά δεσμεύσεις και διευκρινίσεις, σε mail που έστειλε στο υπ. Οικονομικών και στο υπ. Εργασίας. Αυτή ήταν η απάντηση στην επιστολή 47 σελίδων που έστειλε ο Γκίκας Χαρδούβελης περιγράφοντας τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση. Για τα δύο mail της τρόικα, η κυβέρνηση δια της εκπροσώπου της τηρεί σιγή ιχθύος. «Δεν έχω διαβάσει το περιεχόμενο. Δεν μας έπιασε πρεμούρα. Στέλνουν mail, απαντάμε, ξανααπαντάμε…» υποστήριξε η Σοφία Βούλτεψη στον ΑΝΤ1 όμως ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα ζητάει παράταση του Μνημονίου και σκληρά μέτρα.


Δημ. Βίτσας: Δεν δεσμεύει το ΣΥΡΙΖΑ η υπογραφή της κυβέρνησης



Ο Δημήτρης Βίτσας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στην εκπομπή Πρωιινό ΑΝΤ1 εκτίμησε ότι "η τρόικα παίζει σε δύο ταμπλό ποντάροντας στη σημερινή κατάσταση τονίζοντας ότι "από τον ΣΥΡΙΖΑ καμία συνυπογραφή δεν θα λάβει η κυβέρνηση". Επιδιώκει από τη μια πλευρά να εγκαθιδρύσει το μνημονιακό καθεστώς, αφού έχει μια κυβέρνηση που συμφωνεί στην πολιτική λογική με απλά κάποιες διαφορές στο βάθος των μέτρων. "Αν αυτή η κυβέρνηση συνεχίσει θα εγκαθιδρυθεί το Μνημόνιο". Ενώ από την άλλη πλευρά προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την πιθανότητα πολιτικής αλλαγής, ώστε να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση σε άλλο επίπεδο.

Σύμφωνα με το Πρωινό ΑΝΤ1 και το Mega, δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι δεν πείθεται η τρόικα από τα μέτρα της κυβέρνησης και ζητάει δεσμεύσεις για το ασφαλιστικό ενώ δεν αφήνει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για την ημέρα επιστροφής της.Με βάση το Mega η τρόικα ζητά ποσοτικοποίηση των μέτρων και σχέδιο νόμου ενώ σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 η κυβέρνηση θα επιδιώξει τηλεδιάσκεψη εντός της ημέρας. «Ο κ. Χαρδούβελης έχει την ευθύνη και ο πρωθυπουργός κάνει αυτό που πρέπει» αρκέστηκε να σχολιάσει η Σοφία Βούλτεψη στο Πρωινό ΑΝΤ1 «φανερώνει τη σκληρή διαπραγμάτευση που γίνεται».

Λόγω της άρνησης της κυβέρνησης να δώσει πληροφορίες για το περιεχόμενο των mail υπάρχει μια σωρεία ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών. Ενδεικτικό είναι ότι άλλες πληροφορίες εμπλέκουν και το ΕΚΑΣ και άλλες όχι. Επιπλέον διαρροές αναφέρουν ότι τα περαιτέρω μέτρα που ζητάει η τρόικα είναι: Αύξηση ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6, 5% σε 13 %, επαναξιολόγηση της ρύθμισης των 100 δόσεων, πιέσεις από το ΔΝΤ για περιουσιακά και εισοδηματική κριτήρια, το ΔΝΤ ζητά κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά, κατάργηση της μείωσης κατά 30 % της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για το 2015 και 2016, επιβολή φόρου πολυτελείας, αύξηση φόρων σε ποτά και τσιγάρα, επιβολή κατάσχεσης ποσοστού άνω του 25 % σε μισθούς και συντάξεις άνω των 1500 ευρώ, ενώ διατηρεί στα 1500 το ακατάσχετο για τους μισθούς, πάγωμα συντάξεων έως το 2017, αύξηση από 15 στα 20 χρόνια των ελαχίστων ετών ασφάλισης για γεννηθέντες μετά το 1975, κατάργηση συντάξεων πριν τα 62 χρόνια (σε σταδιακή εφαρμογή από το 2019). 

Συμφωνία όχι ρήξη με την τρόικα λέει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος

Λίγο αργότερα στο ΣΚΑΙ σε συνέντευξή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Άδωνης Γεωργιάδης εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι εώς τη Δευτέρα θα έχουν καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: "Θέλουμε συμφωνία με την τρόικα, όχι ρήξη" ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα δεχθεί η κυβέρνηση οριζόντια μέτρα ενώ συμπλήρωσε ότι αντίστοιχες απαιτήσεις από την τρόικα "θα ήταν σαν να ζητούσε να τα σπάσουμε."

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη αντιμέτωπη πρωί πρωί με τα δύσκολα, πέταξε τη μπάλα στην «εθνική ομοψυχία» της Αιγύπτου και της Ιρλανδίας σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που δημιουργεί προβλήματα στη διαπραγμάτευση και «κόβει τα χέρια» της κυβέρνησης, όπως είπε. «Ακίνητος θα έπρεπε να κάθεται ο ΣΥΡΙΖΑ». "Μπορεί να έφτασε ένα mail στο υπ. Οικονομικών, αλλά δεν ξέρω τι λέει, αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης το τι λέει το mail καινα ήξερα δεν θα σας έλεγα" είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Δεν πρόκειται να σας πω ακόμα και αν ξέρω» άλλωστε ποια είναι η δουλειά της κυβερνητικής εκπροσώπου, αλλά και σαν δημοσιογράφος μας είπε ότι «ποτέ δεν έχει πάει σε briefing» αδειάζοντας τον κ. Παπαδάκη που προσπάθησε να την «καλοπιάσει» για τις σκληρές της ερωτήσεις. Παρ' όλες όμως τις προσπάθειες ούτε κουβέντα δεν κατάφερε να της αποσπάσει για την ουσία.

Σχεδόν ούτε «καλημέρα» δεν θέλησε να πει στον κ. Βίτσα εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ στο πάνελ ενδεικτικό του κλίματος πόλωσης και του πολιτικού επιπέδου της αντιπαράθεσης που καλλιεργεί η κυβέρνηση, ενώ ενοχλήθηκε στο άκουσμα της λέξης «επαίσχυντα μέτρα», τα οποία εννοείται ότι θεωρεί ότι δεν υπάρχουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: