Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

«Ό,τι και να κάνουν, δεν θα μας κλείσουν το στόμα»

TVXS
«Αυτό το συνδικάτο χτυπιέται γιατί λέει ‘όχι’ στο ξεπούλημα της τελευταίας μεγάλης δημόσιας επιχείρησης» υποστηρίζει χαρακτηριστικά στο tvxs.gr ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, αναφερόμενος στην αμφισβήτηση της νομιμότητας διαχρονικής χρηματοδότησης του συνδικάτου από τη διοίκηση της εταιρείας. Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτηρίζει έκθετο το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιτζή και διαμηνύει ότι οι κινητοποιήσεις που προετοιμάζονται κατά της περαιτέρω μετοχοποίησης της ΔΕΗ «δεν θα είναι για το θεαθήναι». 
Η ΔΕΗ φέρεται να έχει χρηματοδοτήσει τη ΓΕΝΟΠ με 31 εκατ. ευρώ.
Τα χρήματα αυτά δίνονται εδώ και 27 χρόνια -και όχι 12 χρόνια που λέγεται για λόγους εντυπωσιασμού- μέσω των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ποτέ δεν έχει λάβει -και δεν θα μπορούσε να το κάνει- ούτε ένα σεντ κάτω από το τραπέζι.
Αυτά τα χρήματα προέρχονται από μέρος του μισθού των συναδέλφων και προκύπτουν ως εξής: κάθε φορά, όλες αυτές τις δεκαετίες, που η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ υπέγραφε συλλογική σύμβαση με τις εκάστοτε διοικήσεις, αφού καταλήγαμε στο ύψος της αύξησης το οποίο θα δινόταν στους εργαζόμενους, ορίζαμε ένα ποσοστό το οποίο θα χορηγούνταν στο συνδικάτο (για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων), το οποίο έχουν εμπιστευτεί να τους εκπροσωπεί σε όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν. Αν για παράδειγμα το ποσοστό της αύξησης ήταν 3%, συμφωνούσαμε ότι το 2,9% θα πήγαινε στις τσέπες των εργαζόμενων και το 0,1% στο συνδικάτο.
Συνεπώς, αυτά δεν είναι χρήματα -όπως προσπαθούν να εμφανίσουν κάποιοι- της γριούλας που δεν έχει να πληρώσει το λογαριασμό. Είναι χρήματα τα οποία προκύπτουν από μέρος του μισθού των εργαζομένων. Και για να βάλουμε τα πράγματα σε μία τάξη: αυτά τα χρήματα αντιστοιχούν σε 5-6 ευρώ ανά εργαζόμενο, κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη αλλά το οποίο δεν έχει τονίσει κανείς, γιατί αυτό που έχει αξία για ορισμένους είναι πώς θα εκθέσουν το συνδικάτο.
Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, μετά από έρευνα αναφορικά με τις συνθήκες της χρηματοδότησης από τη ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, παρέδωσε το πόρισμα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Με εκπλήσσει ο χρόνος στον οποίο ξαφνικά ο Επιθεωρητής, ο οποίος βρίσκεται στη θέση του για περισσότερα από 8 χρόνια και όλο αυτό το διάστημα δεν έβλεπε και δεν άκουγε απολύτως καμία παρανομία, θυμήθηκε να εξετάσει το θέμα. Εάν δηλαδή νομίμως ή όχι δίνονται αυτά τα χρήματα στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, τώρα, την ώρα που ετοιμάζονται να ληφθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της εταιρείας. Το γεγονός αυτό τον εκθέτει. Θα έπρεπε, αν υπήρχε κάποια παρανομία, να την είχε αντιμετωπίσει από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας στην οδό Χαλκοκονδύλη, εκλάπησαν τιμολόγια από συνεργάτιδα του Γενικού Επιθεωρητή.
Μας έχουν κατηγορήσει πολλές φορές ως ακραίους, σκληρούς ακόμα και για αγριάνθρωπους. Μόνο για ηλιθιότητα δεν μας έχουν κατηγορήσει. Αν μη τι άλλο, θα ήταν παντελώς ηλίθιο, στελέχη της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ να αναμειχθούν σε μια ιστορία όπως αυτή. Αυτό τελικά, απ’ ότι φαίνεται, έγινε για να δημιουργηθεί το άλλοθι να μοιράζονται τα τιμολόγια αυτά δεξιά και αριστερά στην πλατεία Ομονοίας και Συντάγματος. Και γι’ αυτό κι εμείς μιλήσαμε για ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ προβοκάτσιας.
Εν πάση περιπτώσει, εμείς θα φοβόμασταν μόνο αν υπήρχαν να δείξουν καμιά φωτογραφία, κανένα DVD, που να μας δείχνει να τρώμε και να πίνουμε με κάποιον από τους «μεγαλοκαρχαρίες» που θέλουν να κατασπαράξουν τη ΔΕΗ. Επειδή, λοιπόν, παρά τις προσπάθειες που έγιναν, τέτοια DVD με εμάς δεν υπάρχουν, και δεν θα υπάρξουν, ας προσπαθήσουν να βάλουν τους άνεργους απέναντί μας με αυτόν τον άθλιο τρόπο. Δεν είναι δυνατό σήμερα να θυμούνται τι έχει γίνει πριν από 27 χρόνια. Είναι, αν μη τι άλλο, απαράδεκτο.
Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ καταγγέλλει προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως παρανομία. Δεν μπορούμε εμείς να δεχτούμε ότι μια σειρά υπουργοί όλων των κυβερνήσεων, και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και μια σειρά διοικητές, όλα αυτά τα χρόνια παρανομούσαν. Δεν μπορούμε να δεχτούμε, δηλαδή, ότι η κ. Παπανδρέου, ο κ. Χριστοδουλάκης, ο κ. Σημίτης, ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Φώλιας, ο κ. Χατζηδάκης ή ο κ. Σιούφας ήταν παράνομοι.
Κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Αντιλαμβανόμαστε γιατί το κάνουν και δεν είναι έκπληξη. Γίνεται σε μια εποχή που έχουν κάνει τον άνεργο να μισεί όποιον εργαζόμενο έχει δουλειά. Κάθε εργαζόμενο που αμείβεται με 500 ευρώ να μισεί όποιον αμείβεται με 800, με 1000 ή με 1500 ευρώ. Αυτό γίνεται συνειδητά για να πλήξουν το κύρος και την εικόνα του συνδικάτου, να μας εμφανίσουν ως προνομιούχους, βολεμένους και κρατικοδίαιτους. Να μην έχουμε την αποδοχή της κοινωνίας ώστε να μην μπορέσουμε να αντισταθούμε στα σχέδια των συμφερόντων. Αυτό το συνδικάτο χτυπιέται γιατί λέει «όχι» στην περαιτέρω μετοχοποίηση της επιχείρησης και την εκχώρηση του μάνατζμεντ. Με λίγα λόγια «όχι» στο ξεπούλημα της τελευταίας μεγάλης δημόσιας επιχείρησης, χαλώντας τα σχέδια των αφεντικών, τα οποία σκέφτονται πώς θα αρπάξουν λιγνίτη σε τιμή κόστους και πώς θα αρπάξουν υδροηλεκτρικά εργοστάσια.
Στέλνουμε το εξής μήνυμα: Ό,τι και να κάνουν, το στόμα δεν θα μας το κλείσουν. Προσπαθούν με τέτοια ζητήματα τα οποία συνιστούν -ενώ κατηγορούν εμάς για λαϊκιστές- λαϊκισμό, να ρίξουν τον ένα εργαζόμενο μετά τον άλλο στην «κρεατομηχανή του κιμά».
Η κυβέρνηση προωθεί την περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ ώστε το ποσοστό του Δημοσίου να φτάσει από το σημερινό 51% στο 34%.
Με το 34% ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης. Αυτά που λένε ότι το Δημόσιο θα διατηρήσει τον πρώτο λόγο κλπ τα έλεγαν και στην περίπτωση του ΟΤΕ, τα έλεγαν και σε εμάς όταν ξεκίνησε η μετοχοποίηση το 2001, με τη δέσμευση ότι τα χρήματα θα δίνονταν για την ανάπτυξη της εταιρείας. Αποτέλεσμα είναι από το 100% να έχουμε βρεθεί σήμερα στο 51%, χωρίς να έχει δοθεί ούτε ένα σεντ στη ΔΕΗ.
Δεν έχουμε δικαίωμα να πιαστούμε στον ύπνο. Δεν έχουμε δικαίωμα, με την αφερεγγυότητα που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση, να πιστέψουμε τις δεσμεύσεις της. Όλες τις καταπάτησε με αστείες δικαιολογίες. Όταν θέλεις να συμβιβαστείς εφευρίσκεις δικαιολογίες.
Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ προωθεί 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.
Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο αντιδρούμε είναι η διασφάλιση ότι θα μπορεί να απολαμβάνει το αγαθό του ρεύματος και ο πιο φτωχός πολίτης. Γιατί αν περάσει στα χέρια των ιδιωτών εκατοντάδες χιλιάδες συνάνθρωποί μας δεν θα τολμούν να ακουμπήσουν το δάκτυλο στο διακόπτη. Είδαμε τι συνέβη σε όλες τις χώρες της ΕΕ, όπου διπλασιάστηκε ή τριπλασιάστηκε η τιμή του ρεύματος. Να μας δώσει εγγύηση η κυβέρνηση ότι το ρεύμα θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, και τότε να έρθει να κουβεντιάσουμε. Δεν μπορεί όμως να τις δώσει.
Θα προχωρήσουμε με αγώνες, με εκστρατείες ενημέρωσης για τις συνέπειες της περαιτέρω μετοχοποίησης της ΔΕΗ και θα ενημερώσουμε επίσης όλους τους κοινωνικούς φορείς. Αν αυτοί, που εκπροσωπούν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, πάρουν θέση ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τότε εμείς -επειδή ποτέ δεν λειτουργήσαμε σαν ιδιοκτήτες της επιχείρησης παρότι έχουμε ενσωματωμένη την ασφαλιστική μας περιουσία- θα σεβαστούμε την άποψη των φορέων. Αυτό να είναι καθαρό. Αλλά εμείς γνωρίζουμε τι θα πει ο κόσμος. Ο αγώνας που δίνουμε δεν είναι για προνόμια ή βολή αλλά για την προάσπιση της επιχείρησης που φτιάχτηκε, με αίμα, με ιδρώτα, με κόπο, με εκατοντάδες νεκρούς στο πέρασμα όλων αυτών των ετών και με το υστέρημα του ελληνικού λαού.
Η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής στο ΔΣ που θα συνεδριάσει την επόμενη Πέμπτη είναι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Εμείς δεν κάνουμε τις κινητοποιήσεις για το θεαθήναι, τις κάνουμε για να νικήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: