Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΜΕΤΡΑ - ΣΟΚ ...fast track λεηλασία και εκποίηση δημόσιας περιουσίας

Νέα μέτρα 26 δις ευρώ έως το 2015  
Μέτρα 3 δις ευρώ για το 2011 και συνολικά 26 έως το 2015 προβλέπει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο. Μείωση δαπανών στο Δημόσιο, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και αποκρατικοποιήσεις προβλέπει το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής». 
Για αναδιάρθρωση της χώρας και όχι του χρέους έκανε λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του ομιλίας στο υπουργικό συμβούλιο.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, καθιέρωση της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο και δυνατότητα άδειας άνευ αποδοχών και επέκταση του σχεδίου αναδιάρθρωσης σε νέες δημόσιες επιχειρήσεις, όπως η ΕΡΤ και η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.
Επιπλέον, προβλέπεται περικοπή των φοροαπαλλαγών με καθιέρωση εισοδηματικών κριτικών και πώληση ποσοστών του δημοσίου στη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ, τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ, καθώς και την πλήρη πώληση της ΛΑΡΚΟ. Ακόμη θα αναζητηθεί «στρατηγικός επενδυτής» στα Ελληνικά Ταχυδρομεία και στις εταιρίες Ύδρευσης και Αποχότευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ προβλέπεται και η πώληση ποσοστού στην Αγροτική Τράπεζα, αλλά με διατήρηση του πλειοψηφικού πακέτου από το Δημόσιο. Ακόμη η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΘ.
Παράλληλα, προβλέπεται επέκταση σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και σταδιακή μείωση της συμμετοχής του δημοσίου, ώστε, όπως αναφέρεται να εισέλθουν ιδιωτικά αναπτυξιακά κεφάλαια. Για το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο προβλέπεται η παραχώρηση της λειτουργίας αυτοκινητοδρόμων σε «ιδιωτικά επενδυτικά σχήματα», ενώ για τον ΟΣΕ αναφέρεται πως το 2011 θα υπάρξει αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ταυτόχρονα αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΓΑΙΟΣΕ.  
Συνολικά από το «πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας» εκτιμάται ότι θα αντληθούν έσοδα 15 δις για την περίοδο 2011-2013 και 50 δις, συνολικά, έως το 2015.
απο tvxs  
Σχόλιο....και να φανταστεί κανείς ότι είναι το....περίγραμμα των μέτρων...θα ακολουθήσει μάλλον μετά το ΠΑΣΧΑ και η ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ εξειδίκευση....

Δεν υπάρχουν σχόλια: