Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Τίνος είναι η ΒΙΟΜΕ!

«Λύκος στο Μαντρί»
Την επιστροφή της στο αυτοδιαχειριζόμενο πλέον εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ επιδιώκει η εργοδοσία που οδήγησε σε κατάρρευση την εταιρεία. Η διορισμένη σύνδικος της πτωχευμένης μητρικής Φίλκεραμ Α. Σεμερτζίδου με αίτηση στο ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης ζητάει τον ορισμό προσωρινής διοίκησης με τη συμμετοχή της Χριστίνα Φιλίππου, της πρώην ιδιοκτήτριας.
Η Χριστίνα Φιλίππου, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι έχει καταδικαστεί πρωτόδικα 23 και 123 μήνες αντίστοιχα με δύο δικαστικές αποφάσεις, σε φυλάκιση λόγω χρεών προς τους εργαζόμενους (δεδουλευμένα ετών).
Η επιδίωξη της εργοδοσίας, που πτώχευσε την επιχείρηση, θέτει σε κίνδυνο το εγχείρημα των εργαζομένων για ένα αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία ΒΙΟΜΕ εγκαταλείφθηκε μετά την πτώχευση της μητρικής «Φίλκεραμ Τζόνσον». Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, που βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας κατάφεραν μέσω ασφαλιστικών μέτρων να πάρουν τα μηχανήματα.

Η ημέρα που η ΒΙΟΜΕ άνοιξε στα χέρια των εργατών



Δεν μπορείτε εσείς; Μπορούμε εμείς – Ντοκιμαντέρ από τους DiakoptesAthens


Οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως στόχος της εργοδοσίας είναι με πλάγιους τρόπους να αποφύγουν τα χρέη προς τους εργαζόμενους – με απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις-, στο ΙΚΑ, στο δημόσιο και προς τρίτους.
Σε ανακοίνωση της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ γίνεται λόγος για «ντροπιαστική αίτηση της σύνδικου» που ζητά την «επιστροφή της Χ. Φιλίππου μαζί με ανθρώπους της εμπιστοσύνης της, σε ρόλο προσωρινής διοίκησης σε μια εταιρεία από την οποία η ίδια είχε παραιτηθεί επισήμως εδώ και 2,5 χρόνια, αφού πρώτα την είχε καταχρεώσει με πολλά εκατομμύρια ευρώ και είχε αφήσει τους εργαζόμενους απλήρωτους και σε επίσχεση εργασίας».
«Πολύ απλά, δηλαδή, αυτή η αίτηση δεν ζητάει τίποτα λιγότερο και τίποτα πιο απαράδεκτο από το να γυρίσει ο λύκος στο μαντρί», προσθέτουν οι εργαζόμενοι διαμηνύοντας όμως πως «έχουν πάψει να είναι πρόβατα».
Η δικάσιμος είχε οριστεί για την Πέμπτη 5 Ιουνίου, ωστόσο τελικά η εκδίκαση της αίτησης πήρε αναβολή. Δεκάδες αλληλέγγυοι βρέθηκαν έξω από τα δικαστήρια. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις έχει προγραμματιστεί την Τετάρτη, 11 Ιουνίου, νέα συνέλευση της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ. Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στο Μικρόπολις.
 
Μία μέρα στη ΒΙΟΜΕ – Alterthess

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: