Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Στο εξώφυλλο των New York Times οι απολυμένες καθαρίστριες

Στο εξώφυλλο της διεθνούς έκδοσης των New York Times «φιγουράρουν» σήμερα οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη χθεσινή απόφαση του Άρειου Πάγου.
Σε σχετικό άρθρο, η εφημερίδα κάνει λόγο για «μάχη Δαβίδ-Γολιάθ», που έχει μετατρέψει τις καθαρίστριες απρόσμενα σε σύμβολα αντίστασης στα μέτρα λιτότητας, με μία εξ αυτών, την 53χρονη Δέσποινα Κωστοπούλου, να δηλώνει: «Είναι μεγαλύτεροι από μας, αλλά εμείς είμαστε πιο θυμωμένες».
Το κύριο θέμα του άρθρου, βέβαια, είναι οι προσφυγές πολιτών στα δικαστήρια κατά των μέτρων λιτότητας και το γεγονός ότι όλο και περισσότερο τα ελληνικά δικαστήρια τάσσονται με το μέρος τους, με τις δικαστικές αποφάσεις να έχουν γίνει «σοβαρό εμπόδιο» για την κυβέρνηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προειδοποιεί ότι οι αποφάσεις αυτές απειλούν να ακυρώσουν τις μεταρρυθμίσεις.
«Πολλές από τις αποφάσεις κατά της κυβέρνησης μπορεί τελικά να διατηρηθούν από τα ανώτατα ελληνικά δικαστήρια, λένε ειδικοί. Αυτό θα άφηνε την κυβέρνηση σε ένα νομικό αδιέξοδο, με καμία άλλη επιλογή, αν είναι να ικανοποιήσει τους δανειστές της, είτε να αψηφήσει τις αποφάσεις είτε να αναζητήσει περικοπές σε άλλα σημεία. Οποιαδήποτε από τις δύο επιλογές θα μπορούσε να εντείνει περαιτέρω τη λαϊκή οργή και να προκαλέσει νέες προσφυγές από άλλες ομάδες πολιτών», σημειώνεται στο άρθρο.

«Είναι μία χιονοστιβάδα που έχει ξεκινήσει. Δεν πρόκειται να σταματήσει», δηλώνει ο οικονομικός σύμβουλος και πρώην στέλεχος της Task Force στην Ελλάδα, Γενς Μπάστιαν.

«Η κυβέρνηση είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κι έτσι παραβιάζει το Σύνταγμα», αναφέρει από την πλευρά του ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής νμικής θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Όμως τα δικαστήρια θα συνεχίσουν να μπλοκάρουν μέτρα που παραβιάζουν νόμους, λέει, προσθέτοντας: «Οι δικαστές κάνουν τη δουλειά τους. Οι απαιτήσεις της τρόικας δεν είναι δικό τους πρόβλημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: