Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Και νέα μέτρα ζητάει η τρόικα. Νεύρα και πανικός στην Αθήνα

Μετά το Email
Ενώ αυξάνονται οι απαιτήσεις της τρόικας προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα, πανικός και θυμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την διαρροή στην "Καθημερινή" της επιστολής Χαρδούβελη προς τους δανειστές. Στην επιστολή, που διέρρευσε από τις Βρυξέλλες, αποκαλύπτεται ότι πέρα από τις ήδη γνωστές υποχωρήσεις, από την αύξηση του χαμηλού ΦΠΑ μέχρι το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση υπόσχεται και «προληπτικά μέτρα», δηλαδή νέα φορολογία αν τον Ιούνιο του 2015 διαπιστωθεί δημοσιονομικό κενό. Σε εσπευμένη ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει ότι δημοσιονομικό κενό δεν θα υπάρξει, ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές το υπολογίζουν σε 2,5 δισ ευρώ. Ολα αυτά την ώρα που η αναμένεται η απάντηση στο email με τις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου, παρά τα δεκάδες αγωνιώδη τηλεφωνήματα του κ. Σαμαρά και των συνεργατών του στο Βερολίνο και σε Ευρωπαίους αξιωματούχους. ΔΝΤ και Ευρώπη φέρονται να συνηγορούν πως η προθεσμία για συμφωνία μέχρι την 8η Δεκεμβρίου αποτελεί «άπιαστο όνειρο» και προωθούν την παράταση του προγράμματος.

Στην επιστολή που απέστειλε τα ξημερώματα της Κυριακής το υπουργείο Οικονομικών εκτός από τα ήδη γνωστά μέτρα, έχει προτείνει και απόσυρση της μείωσης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στο 30% για το 2015 και το 2016, επιβολή φόρων πολυτελείας αλλά και αύξηση φόρων σε καπνό και αλκοόλ. Ιδιαίτερα η υποχώρηση στο ζήτημα της εισφοράς αλληλεγγύης έχει προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Αν και οι πληροφορίες που διέρρεε η κυβέρνηση ανέφεραν πως ενδεχομένως την Τρίτη θα υπήρχε κάποια συμφωνία φαίνεται πως και σήμερα δεν θα υπάρξει κάποια απάντηση από την τρόικα για τις προτάσεις που έχουν σταλεί από την Αθήνα. Το βράδυ της Τρίτης υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ ενόψει και του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Ωστόσο πηγές από το ΔΝΤ αλλά και από τις Βρυξέλλες, όπως μετέδωσε το Mega, φαίνεται να συνηγορούν πως πολύ δύσκολα θα υπάρξει λύση μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου και φαίνεται πως προωθείται η παράταση του προγράμματος. Μάλιστα από την Ουάσινγκτον κάνουν λόγο για "άπιαστο όνειρο" σχετικά με το ενδεχόμενο συμφωνίας μέχρι το Eurogroup.
Το πακέτο μέτρων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση και δεν ικανοποίησε την τρόικα περιλαμβάνει:
  • Αύξηση ΦΠΑ στον Τουρισμό (διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων) από το 6,5% στο 11% ή εναλλακτικά στο 13%.
  • Αύξηση από 15 στα 20 χρόνια των ελάχιστων ετών ασφάλισης. Θα ισχύει για γεννηθέντες από 1975 και μετά. 
  • Κατάργηση συντάξεων πριν τα 62 έτη. Το μέτρο προτείνεται να τεθεί σε εφαρμογή από 2019 με τριετή μεταβατική περίοδο.
  • Πάγωμα των συντάξεων τη διετία 2016- 2017.
  • Πιο αυστηρά κριτήρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ έτσι ώστε από τη μείωση των δικαιούχων να προκύψει μόνιμη μείωση στο κονδύλι κατά 80 εκατ. ευρώ.
  • Για το Δημόσιο προβλέπεται ότι οι νέοι εισαγωγικοί μισθοί των 648 ευρώ θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015 ενώ προτείνεται στην τρόικα η σταδιακή κατάργηση προσωπικής διαφοράς από την 1η Ιουλίου με νέο «ψαλίδι» σε οδοιπορικά, εκτός έδρας και υπερωρίες.
Σε εσπευσμένη ανακοίνωση, απάντηση στην διαρροή της επιστολής, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανακοινώσαν τα εξής:
  • Η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων είναι κοινή υποχρέωση για όλες τις χώρες που βρίσκονταν και βρίσκονται σε πρόγραμμα, αλλά και για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης που δεσμεύονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.
  • Συνεπώς η υποχρέωση κάλυψης πιθανού δημοσιονομικού κενού υφίσταται ανεξαρτήτως αξιολόγησης, ο δε σχετικός όρος ίσχυε για όλα τα προηγούμενα χρόνια και υπάρχει και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2014.
  • Η Τρόικα συνεχίζει να ζητά πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα θεωρώντας ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό.
  • Η ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί ότι όπως τα προηγούμενα χρόνια οι προβλέψεις μας επαληθεύτηκαν, έτσι και τώρα δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό. Αυτή είναι η σημαντικότερη διαφορά μας στη διαπραγμάτευση.
  • Στην υποθετική περίπτωση που επαληθεύονταν οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις της Τρόικας, εντοπίζονται οι περιοχές από τις οποίες θα μπορούσε να καλυφθεί τυχόν διαφορά.
Το email που έστειλε η κυβέρνηση στην τρόικα


tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: